Psycho-Equitherapie

Equitherapie ook wel paardentherapie genoemd, is een vorm van PMT (psychomotorische therapie) waarbij het paard als een soort collega van de therapeut fungeert. Paarden voelen namelijk precies aan wat er in mensen om gaat en kunnen dit bijvoorbeeld spiegelen. De therapeut maakt dan de vertaalslag naar de cliënt. De therapeut laat het paard en de cliënt samenwerken om zo ontwikkeling te bevorderen of de cliënt bij problemen te helpen.

Op De Helenahoeve zullen Melinda en Richella de paardentherapie verzorgen. Melinda doet dit als therapeut en Richella zal dit doen als coach onder supervisie van Melinda. Bij de therapie is ook altijd één van onze gedragswetenschappers betrokken om zo de kwaliteit van de therapie te waarborgen en te streven naar een optimaal resultaat.

CGT (cognitieve gedragstherapie)

CGT oftewel cognitieve gedragstherapie is een vorm van therapie waarbij wordt gekeken naar de denkpatronen die mensen hebben.
Samen met één van onze gedragswetenschappers (Marthijn en Evelien) wordt gekeken hoe de cliënt tegen probleemsituaties aankijkt, vaak ligt hier een vast (fout) denkpatroon achter. De behandelaar probeert, door de cliënt uit te dagen en alternatieven aan te bieden, deze denkpatronen te veranderen. Hierdoor kijken cliënten anders, vaak positiever, tegen probleemsituaties aan.

Psycho-educatie

Veel van onze cliënten hebben een diagnose veelvoorkomende zijn: ADHD, een autismespectrumstoornis of hechtingsstoornis.
Een of meerdere van deze diagnoses betekent dat een cliënt op bepaalde vlakken wat meer moeite heeft, of meer ondersteuning nodig heeft. Dit verschilt niet alleen per diagnose, maar ook per cliënt. Bij de psycho-educatie brengen wij cliënt en het systeem bij wat de diagnose nou precies voor hen betekent, waar gedrag vandaan komt en wat hier samen mee kunnen gaan doen. Hierbij betrekken wij zowel cliënt als systeem.
Deze psycho-educatie wordt gegeven door één van de gedragswetenschappers (Marthijn en Evelien) van De Helenahoeve. Hierbij zijn zij erg flexibel in tijdstip en locatie van de afspraken.