De Helenahoeve kan met gepaste trots melden dat 2 collega’s in 2018 een opleiding hebben afgerond en hun diploma’s hebben behaald. De Helenahoeve heeft haar aanbod daarmee uitgebreid met individuele begeleiding middels inzet van paarden, welke wordt gegeven voor en aan onze doelgroep.
Individuele begeleiding middels inzet van paarden, is een vorm van therapie die zeer krachtig is gebleken voor zowel kinderen, jongeren en volwassenen. Door het succesvol afronden van de opleiding en door haar zeer ruime ervaring in het werkveld met zowel paarden als jongeren is Melinda Helena opgeleid tot individuele begeleider. Door het succesvol afronden van de opleiding en door haar ervaring in het werkveld met zowel paarden als jongeren is Richella Boermans opgeleid tot coach.
Wat doet deze begeleiding nu met en voor kinderen, jongeren en volwassenen?
De coach/begeleider ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen door middel van de inzet van paarden. Deze begeleiding staat zoals vermeld o.a. voor Equine Assisted Therapy, wat het beste kan worden vertaald als therapeutisch paardrijden. Paardrijden is echter meer dan een recreatieve of sportieve aangelegenheid. Bij het therapeutisch paardrijden wordt het contact en bewegen met het paard gebruikt om leereffecten te bereiken. De coach/begeleider kan de kinderen, jongeren en volwassenen door deze vorm van begeleiding zowel psychisch als fysiek helpen.
Paarden voelen namelijk precies aan wat er in mensen omgaat en kunnen mede hierdoor heel goed als spiegel voor mensen dienen. Door cliënt en paard samen te laten werken kan de begeleider de ontwikkeling van de cliënt bevorderen of de cliënt bij problemen helpen. Voor kinderen kan therapeutisch paardrijden helpen of ondersteunen bij de ontwikkeling. Er zijn een aantal doelgroepen waarbij de begeleiding al veel wordt gebruikt: kinderen/jongeren met ASS en kinderen/jongeren met een vertraagde sociaalemotionele ontwikkeling. Maar ook (jong-)volwassenen met verslavingsproblemen of depressieve stoornissen hebben baat bij deze vorm van begeleiding. Daarnaast kan de begeleiding toegepast worden bij systeemproblematiek in de vorm van gezinsbegeleiding of relatiebegeleiding.
De begeleider/coach heeft niet alleen een grote verantwoordelijkheid tegenover de cliënten die begeleiding ontvangen, maar ook tegenover de paarden die worden ingezet voor de begeleiding. Daarom is het zeer wenselijk om te beschikken over een afgestudeerde en ervaren begeleider/coach. De begeleider/coach bepaalt namelijk welk paard het beste ingezet kan worden bij een cliënt.
Bij De Helenahoeve zijn in 2018 Melinda en Richella beiden de individuele begeleiding middels inzet van paarden gaan verzorgen. Zowel Richella als Melinda onderhouden intensief contact met onze gedragswetenschapper. Op deze manier waarborgt `De Helenahoeve de kwaliteit van de therapie en streeft daarmee naar een optimaal resultaat.
Heeft u vragen en/of interesse n.a.v. dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op en wij informeren u graag over de mogelijkheden.
Contact opnemen kan via het e-mail adres info@de-helenahoeve.nl of via onze contactpagina.