Onze doelgroep

  • Jongeren in de leeftijd van 13 t/m 21 jaar
  • LVB (IQ 80) & normaal begaafd
  • Contra indicaties: psychiatrische problematiek

Capaciteit

Wij plaatsen tot een maximum van 3 jongeren i.v.m. de persoonlijke aandacht die we de jongeren willen geven. Uiteraard kijken wij bij de bezettingsgraad en plaatsing altijd naar het belang van reeds geplaatste jongeren, de te plaatsen jongere, groepssamenstelling en de problematiek.

Wat is het aanbod?

Patrick en Annemieke zijn sinds 2014 eigenaar van een kleine boerderij aan de rand van het dorp Vidaillat. De boerderij wordt langzaam maar zeker weer in bedrijf genomen om zo veel mogelijk biologisch en zelfvoorzienend te kunnen leven. Er is een boomgaard met ruim 30 fruitbomen, appels, perziken, pruimen, frambozen, bramen, bessen, kersen en peren. Daarnaast zijn er 2 moestuinen, 1 pony, 3 geiten, 2 schapen en 5 kippen en een haan. In huis hebben we 2 honden en 2 poezen. Eind 2016 hebben Patrick en Annemieke er een voormalig hotel/restaurant/kruidenierswinkel bijgekocht. Sinds medio 2022 is de Salon de Thé aan huis een groot succes. Jongeren kunnen hier meehelpen met koken, serveren en het verwelkomen van gasten. 1 gîte (op B&B basis) is op dit moment in gebruik!

Patrick en Annemieke willen jongeren graag kennis laten maken met de rustgevende eenvoud/structuur van het boerenleven. Het leven met en in de natuur zal hier in een belangrijke rol innemen. De zorg voor voeding, tuinwerkzaamheden, pand en omgeving, huishoudelijke taken en zorg voor dieren zal hier een onderdeel van zijn. De jongeren krijgen daarnaast de kans kennis te maken met het horeca vak en de zorg voor gasten. Tot slot is er de mogelijkheid praktische zaken te leren m.b.t. verbouw en klus werkzaamheden. Het breed scala van voorkomende werkzaamheden geeft de jongeren de kans te ontdekken waar hun kwaliteiten en talenten liggen en de mogelijkheid vaardigheden te leren. School is belangrijk, jongeren die ingeschreven staan bij school zullen school op afstand volgen. Annemiek en Patrick dit zo goed mogelijk faciliteren middels internet en studieruimte, ondersteunen en contact met school onderhouden.

Patrick en Annemieke vinden het belangrijk jongeren kennis te laten maken met diverse activiteiten en vrije tijdsbesteding zoals sport, cultuur en dorpsactiviteiten. Het uitganspunt is dat hier aandacht voor is in de vorm van een gezamenlijke activiteit met jongeren. Op deze manier willen ze de jongeren de mogelijkheid bieden op een gezonde balans tussen social media en andere vrije tijdsbesteding te ontwikkelen.

Patrick biedt, indien gewenst en van toepassing, sportlessen zoals boksen, kickboksen, conditietraining, krachttraining en zelfverdedigingslessen. Middels deze sportlessen kan er gewerkt worden aan het vergroten van zelfvertrouwen en het beter leren kanaliseren van emoties maar ook gewichtsverlies.

De jongeren wonen met Patrick en Annemieke in hetzelfde huis en krijgen een eigen kamer waar zij zelf verantwoordelijk voor zijn. Er is een duidelijke dagstructuur met een beschreven dagelijkse routine, huisregels en takenlijst zodat jongeren weten wat ze kunnen verwachten en wat er van hen verwacht wordt. Verder zullen de jongeren deelnemen aan het sociale leven van Patrick en Annemiek zoals dit in Frankrijk is opgebouwd. Patrick en Annemiek hebben een kennissenkring aan Fransen, Engelsen en Nederlanders waar de jongeren bij betrokken zullen worden. Het dorp en de bewoners nemen hier een belangrijke plaats bij in.

Wie zijn wij?

Patrick is vader van een volwassen zoon. Patrick woont sinds 2015 fulltime in Frankrijk in Vidaillat, departement Creuse. Patrick is ervaringsdeskundige op het gebied van wonen binnen hulpverleningsinstellingen. Hij is gediplomeerd sportdocent met als specialisatie vecht en verdedigingssporten. Patrick heeft enige jaren judoles gegeven aan kinderen met een verstandelijke beperking. Hij is verder opgeleid tot schilder en glaszetter en heeft dit werk tot aan zijn vertrek uitgeoefend als ZZPer. Patrick houdt zich nu vooral bezig met het opknappen van het voormalig hotel, de renovatie van de boerderij en houtbewerking. Daarnaast zijn de 2 Duitse Doggen Gypsy en Uckie zijn grote passie!

Annemieke heeft 3 volwassen kinderen en een kleinzoon. Annemiek woont sinds april 2018 in Frankrijk. Tot die tijd was ze 20 jaar werkzaam in de regio Rotterdam Rijnmond als pedagogisch medewerker en ambulant hulpverlener in de CrisisZorg. Annemieke heeft ervaring in het werken op een crisisopvang groep met jongeren in de leeftijd van 12 tot 18. Ze heeft haar opleiding HBO SPH afgerond met als specialisatie mishandeling/misbruik. Daarnaast heeft ze veel trainingen gevolgd. Annemieke houdt zich in Frankrijk met name bezig met de zorg voor de moestuin, de boomgaard, de salon de Thé en zorgt voor de dagelijkse maaltijden.

Annemieke wilde al sinds lange tijd een project in Frankrijk starten voor jongeren. In haar werk in Nederland heeft ze gemerkt dat het voor sommige jongeren goed is om een periode buiten hun netwerk te verblijven en te werken aan persoonlijke doelen. Patrick is gaandeweg enthousiast geworden en heeft veel te bieden als het gaat om het aanleren van nieuwe vaardigheden en het opdoen van positieve ervaringen d.m.v. sport en werk. De kwaliteiten van Annemiek liggen vooral op het methodische vlak, achter gedrag kijken en gespreksvoering. Samen denken ze een prima team te zijn die jongeren iets kunnen bieden op hun pad naar een meer positieve toekomst. Patrick en Annemieke zijn inmiddels al vele jaren samen en in mei 2018 getrouwd in Frankrijk.